Het creëren van een tuinontwerp met zwembad is een spannend proces. Het is de kans om een privé-oase in je achtertuin te creëren, waar je kunt ontspannen, jezelf kunt verfrissen en kunt genieten van het buitenleven. Als tuinarchitect met ervaring in het ontwerpen van zwembaden, deelt Groenstudio Zuid een aantal belangrijke tips en ideeën die je kunnen helpen bij het maken van je droomtuin met zwembad.

1. Kies de juiste locatie

De locatie van het zwembad in je tuinontwerp is cruciaal. Het moet een plaats zijn waar het zwembad zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel is. Denk na (of beter nog – laat een expert nadenken) over de zonexpositie, privacy, toegankelijkheid en het uitzicht vanuit het huis. Als je bijvoorbeeld van zonnebaden houdt, is het gunstig om een plek te kiezen waar het zwembad gedurende de dag veel zon krijgt. Voor meer privacy kan juist een hoek van de tuin die door beplanting of een muur wordt afgeschermd een goede keuze zijn.

2. Zorg voor harmonie in het ontwerp

Een tuinontwerp met zwembad moet een harmonieuze balans hebben tussen het zwembad, de beplanting en andere architecturale elementen. Het zwembad moet naadloos aansluiten bij de stijl en het thema van de tuin. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een moderne tuin hebt, het zwembad strakke lijnen en minimalistische kenmerken moet hebben. Bij een meer natuurlijke tuinstijl of een wellness tuin kan een zwembad met een vrije vorm en natuursteen beter passen.

 

 

3. Overweeg de afmetingen en vorm

De afmetingen en vorm van het zwembad moeten passen bij de schaal van de tuin en het gebruik van het zwembad. Als je een tuinontwerp met zwembad wilt voor sport- of fitnessdoeleinden, kan een lang en smal zwembad passend zijn. Voor ontspanning en gezelligheid, zoals bij een wellness tuin, is een vrijvormig zwembad met een ondiep gedeelte ideaal. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het zwembad niet te overweldigend mag zijn. Het moet in verhouding staan tot de rest van de tuin om een evenwichtig tuinontwerp te bereiken. En onderschat niet hoeveel kennis hiervoor nodig is! Ons advies is om altijd een expert in te schakelen voor een goed tuinontwerp met zwembad.

 

4. Denk aan de beplanting

De beplanting rondom het zwembad kan een grote impact hebben op de algehele sfeer. Kies voor planten die bestand zijn tegen het klimaat, die passen bij de tuinstijl en die de gewenste privacy en schaduw bieden. Vermijd planten die veel bladeren of bloesems laten vallen die in het zwembad kunnen belanden. Ook kunnen planten met diepe wortels schade toebrengen aan de structuur van het zwembad.

 

5. Besteed aandacht aan veiligheid

Veiligheid is een essentieel aspect bij het maken van een tuinontwerp met zwembad. Zorg voor een veilige toegang, voldoende verlichting en eventueel een omheining. Vooral als je (kleine) kinderen of huisdieren hebt, is het belangrijk om een omheining te overwegen om ongelukken te voorkomen. Bovendien kan goed geplaatste verlichting niet alleen bijdragen aan de veiligheid, maar ook de esthetische aantrekkingskracht van het zwembad na zonsondergang vergroten.

6. Voeg comfort toe

Het ontwerpen van je tuin met zwembad is een spannende onderneming. Volg deze tips en je bent op weg naar het creëren van een stijlvol en functioneel tuinontwerp met zwembad. Heb je hulp nodig? Onze ervaren tuinarchitecten bij Groenstudio Zuid staan klaar om je te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op om je droomtuin met zwembad te realiseren!

Geïnspireerd geraakt voor jouw eigen droomtuin?

Maak vrijblijvend een eerste afspraak en ontdek wat wij voor jouw tuindesign kunnen betekenen. Vul het formulier in, wij bellen je op en nemen je stap voor stap mee door het hele proces. Van het eerste moodboard tot de doorvertaling naar een uniek en uitvoerbaar tuindesign.