Het inrichten van een grote tuin kan een uitdagende, maar tegelijkertijd ook een spannende taak zijn. Met zoveel ruimte om mee te werken, zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Of je nu droomt van een weelderige bloementuin, een ruime plek voor kinderen om te spelen of een rustig toevluchtsoord om te ontspannen: met de juiste planning en ontwerp kun je je grote tuin omtoveren tot je eigen paradijs. Onze ervaren designers geven hun beste tips voor het inrichten van je grote tuin.

Tip 1. Creëer verschillende zones

Een grote tuin inrichten biedt de mogelijkheid om verschillende zones of ‘kamers’ te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een eethoek hebben voor zomerse barbecuefeestjes, een rustige hoek om te lezen of te ontspannen, een bloementuin, een moestuin en een speelruimte voor kinderen. Door je tuin op te delen in verschillende functiegebieden, voelt de ruimte georganiseerd en overzichtelijk aan. Het is echter belangrijk dat de zones met elkaar in balans zijn en dat ze duidelijk afgekaderd zijn, zodat het niet rommelig wordt.

Tip 2. Maak gebruik van hoogteverschillen

Hoogteverschillen kunnen een interessant visueel element toevoegen aan je grote tuin. Ze helpen om diepte en structuur te creëren. Dit kan gedaan worden door terrassen aan te leggen, verhoogde bloembedden te gebruiken of door een heuvelachtig landschap te creëren. Hoogteverschillen kunnen ook helpen om verschillende zones in je tuin te definiëren, zoals bij tip 1.

 

 

Tip 3. Denk na over de beplanting

Bij het inrichten van een grote tuin, is de keuze van beplanting cruciaal. Kies voor een mix van verschillende plantensoorten om kleur, textuur en interesse te creëren. Grote bomen kunnen zorgen voor schaduw en privacy, terwijl bloeiende struiken en bloemen kleur en geur toevoegen. Een weelderige grasmat kan dan weer een gevoel van ruimte en rust creëren. Denk ook aan de seizoenen, zodat er altijd iets in bloei staat.

 

Tip 4. Voeg een waterpartij toe

Een waterpartij kan een opvallend en rustgevend element zijn in een grote tuin: een ware eyecatcher! Dit kan een vijver zijn, een stromende beek of zelfs een zwembad. Water trekt ook fauna aan, zoals vogels en vlinders, wat bijdraagt aan de levendigheid en charme van je tuin. Dit is daarom erg bevorderend voor de biodiversiteit in je tuin: zo draag jij je eigen steentje bij aan het klimaat! Want wij werken graag aan een mooiere wereld om trots op te zijn, met meer oog voor onze toekomst en de natuur. Zo maken we samen de wereld een stukje groener.

 

 

Tip 5. Investeer in goede tuinverlichting

Goede tuinverlichting is belangrijk in een grote tuin. Het verbetert niet alleen de veiligheid en toegankelijkheid van de tuin, maar kan ook helpen om bepaalde kenmerken van de tuin te benadrukken. Spotverlichting kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een mooie boom of beeld te verlichten, terwijl padverlichting de weg wijst door de tuin. Onze tip: laat altijd een expert meekijken met het verlichtingsplan van je grote tuin, zodat dit goed aansluit op het algehele tuinontwerp. Zo komt je tuin overdag én in de avond goed tot zijn recht.

Tip 6. Creëer comfortabele zithoeken

Comfortabele zithoeken nodigen uit om te ontspannen en te genieten van je grote tuin. Zo wordt jouw tuin een echt verlengde van je huis: nóg meer plekken om heerlijk tot rust te komen en te ontsnappen aan de waan van alledag. Of je nu kiest voor een loungeset, hangmat of een zitplek bij een vuurplaats, zorg ervoor dat deze plekken uitnodigend zijn. Gebruik kussens, dekens en eventueel een parasol om het comfort te verhogen en jouw tuinstijl nog duidelijker naar voren te brengen.

Geïnspireerd geraakt voor jouw eigen droomtuin?

Maak vrijblijvend een eerste afspraak en ontdek wat wij voor jouw tuindesign kunnen betekenen. Vul het formulier in, wij bellen je op en nemen je stap voor stap mee door het hele proces. Van het eerste moodboard tot de doorvertaling naar een uniek en uitvoerbaar tuindesign.