Als de temperaturen stijgen in de zomer, is een koele tuin een verademing. Het kan een plek zijn om te ontspannen en te ontsnappen aan de hitte. Maar wist je dat een tuin ook helpt om je huis koeler te houden? Ontdek onze 5 tips om ervoor te zorgen dat jouw tuin een verkoelende oase wordt tijdens de warmste jaren van het jaar.

1. Plant bomen en struiken voor schaduw

Het planten van bomen en struiken is een van de meest effectieve manieren om schaduw te creëren en je tuin koeler te maken. Bomen met een brede kroon kunnen een groot schaduwgebied creëren, terwijl struiken dicht bij het huis kunnen helpen om de warmte tegen te houden. Plaats deze planten op plekken waar ze de meeste zon blokkeren.

2. Installeer een pergola of zonnescherm

Een pergola of zonnescherm biedt schaduw, wat de temperatuur van het gebied eronder verlaagt. Hierdoor wordt het aangenamer om tijd buiten door te brengen, ook op de warmste dagen. Bovendien kan een pergola die begroeid is met planten, zoals klimop of druiven, extra koeling bieden door transpiratie van de planten. Deze verdamping zorgt voor een natuurlijk koelend effect. Ook verbetert het de luchtkwaliteit door zuurstof te produceren en de omringende lucht te bevochtigen. Win-win!

3. Maak gebruik van waterelementen

Waterelementen kunnen helpen om je tuin koeler te maken door de luchtvochtigheid te verhogen en een verkoelend effect te creëren. Denk aan een mooie (zwem)vijver een fontein. Het geluid van stromend water kan ook een kalmerend effect hebben en daarbij draagt water bij aan de biodiversiteit in je tuin.

4. Kies voor lichte kleuren

Licht kleurgebruik in de tuin kan bijdragen aan een lagere temperatuur omdat deze zonlicht reflecteren, terwijl donkere kleuren het absorberen. Dit is vooral het geval bij het gebruik van lichte kleuren voor bestrating of meubels, die minder warm worden onder de zon dan hun donkere tegenhangers. Bovendien kan de perceptie van koelte ook psychologisch zijn, omdat lichte kleuren vaak geassocieerd worden met koelte en frisheid. Door lichte kleuren te gebruiken, creëer je een ruimte die visueel koeler en rustiger aanvoelt.

5. Investeer in een goede irrigatie

Een goede irrigatie is essentieel om je planten gezond en gehydrateerd te houden tijdens de hete zomermaanden. Dit helpt niet alleen om je tuin er weelderig en groen uit te laten zien, maar helpt ook om de temperatuur in je tuin te verlagen. Laat bij het designen van je tuin dus altijd een expert meekijken met het beregeningsplan.

Het creëren van een koele tuin voor de zomer vereist wat planning en werk, maar het resultaat is een comfortabele en uitnodigende buitenruimte om van te genieten. Zelfs tijdens de heetste dagen! Onze designers kunnen niet wachten om je te helpen met een tuinontwerp waarin al jouw wensen voor verkoeling in je tuin zijn meegenomen.

Geïnspireerd geraakt voor jouw eigen droomtuin?

Maak vrijblijvend een eerste afspraak en ontdek wat wij voor jouw tuindesign kunnen betekenen. Vul het formulier in, wij bellen je op en nemen je stap voor stap mee door het hele proces. Van het eerste moodboard tot de doorvertaling naar een uniek en uitvoerbaar tuindesign.