Het realiseren van je droomtuin kan een behoorlijke onderneming en investering zijn, zowel qua tijd als budget. Maar wie zegt dat je alles tegelijk moet doen? Een meerjarenplan voor je tuinontwerp is daarvoor dé oplossing! Door je tuin in fases aan te pakken, creëer je stap voor stap jouw ideale buitenruimte. Als tuinontwerper van premium tuinen zijn wij voorstander van deze aanpak. Wij nemen je graag mee in hoe wij zo’n meerjarenplan opstellen en uitvoeren.

 

 

 

 

1. Inventariseer en visualiseer je droomtuin

Begin met een duidelijk beeld van wat je uiteindelijk wilt bereiken. Dit betekent dat je een gedetailleerd tuinontwerp moet maken, waarin je al je wensen en ideeën opneemt. Door je einddoel helder voor ogen te hebben, kun je makkelijker bepalen welke fases logisch zijn en welke stappen als eerst uitgevoerd moeten worden. Het maken van een moodboard en het ontdekken van jouw tuinstijl kan je hierbij helpen. Vervolgens laat je je wensen en dromen vastleggen in een tuinontwerp, waarbij rekening wordt gehouden met een logische uitbouw door de jaren heen. Laat dit bij voorkeur doen door een professional zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

2. Bepaal je budget en spreid je kosten

Een meerjarenplan stelt je in staat om de kosten te spreiden over meerdere jaren. Bekijk wat je jaarlijks kunt én wilt besteden aan je tuin. Door prioriteit te geven aan bepaalde projecten, zoals eerst de bestrating en het jaar daarna een vijver, hou je controle over je uitgaven. Maak een duidelijk overzicht van verwachte kosten voor elke fase. Zo voorkom je onaangename financiële verrassingen en blijf je binnen je budget.

3. Begin met de basis

In het eerste jaar is het raadzaam om te focussen op de fundamenten van je tuinontwerp. Denk aan zaken als grondwerk, afwatering en bestrating. Dit zijn de bouwstenen waarop de rest van je ontwerp zal voortbouwen. Zorg dat deze basis solide en duurzaam is. Kies voor kwalitatieve materialen die de tand des tijds kunnen doorstaan. Goed grondwerk en afwatering voorkomen later veel problemen, zoals verzakkingen of wateroverlast. Dus zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan en laat vanaf moment één een expert meekijken.

4. Voeg jaarlijks nieuwe elementen toe

Met deze strakke basis kun je elk jaar een nieuw aspect van je tuinontwerp toevoegen. Misschien kies je het tweede jaar voor beplanting, en het derde jaar voor een schuur of pergola. Door deze stapsgewijze benadering blijft het project beheersbaar en overzichtelijk. Plan deze elementen op basis van seizoensgebondenheid; sommige planten zijn bijvoorbeeld beter om in het voorjaar te planten, andere in het najaar. Houd ook rekening met de groeisnelheid van planten; sommigen hebben meer tijd nodig om volledig tot hun recht te komen.

5. Onderhoud en evaluatie

Het is belangrijk om je tuin goed te onderhouden en jaarlijks te evalueren. Sluit elk jaar af met een evaluatie: voldoet de tuin nog aan je wensen? Zijn er aanpassingen nodig in je meerjarenplan? Door regelmatig bij te sturen, blijft je tuinontwerp actueel en passend. Schakel hierbij een professional in voor onderhoud of advies. Zo blijft je tuin altijd in optimale staat en voorkom je mogelijke problemen.

Door je tuinontwerp in fases aan te pakken, maak je het project zowel financieel als praktisch haalbaar. En het allermooiste? Je hebt elk jaar iets om naar uit te kijken en te plannen. Geniet van het proces en zie hoe jouw droomtuin langzaam maar zeker werkelijkheid wordt!

Geïnspireerd geraakt voor jouw eigen droomtuin?

Maak vrijblijvend een eerste afspraak en ontdek wat wij voor jouw tuindesign kunnen betekenen. Vul het formulier in, wij bellen je op en nemen je stap voor stap mee door het hele proces. Van het eerste moodboard tot de doorvertaling naar een uniek en uitvoerbaar tuindesign.