Of je wilt afkoelen na een intensieve training of een verfrissende start van de dag wilt hebben in de warme zomermaanden: een buitendouche is een verrijking voor elke tuin. Bij het designen van een tuin zijn er talloze mogelijkheden om een buitendouche in te passen in de stijl en sfeer van je tuin. Laat je inspireren voor een buitendouche in jouw droomtuin.
1. Denk aan de locatie
De plek van je buitendouche is belangrijk. Zoek een plek die privacy biedt, maar ook handig is in gebruik. Dit kan in een rustige hoek van de tuin zijn, of juist in de buurt van het zwembad voor een snelle afspoeling. Hou ook rekening met de zonpositie, voor een fijne warme douche op zonnige dagen. Een plek met zowel zon- als schaduwgedeeltes kan voor de perfecte balans zorgen. En vergeet niet waar je het douchewater vandaan wil gaan halen: wanneer je kraanwater gebruikt zal dit in de wintermaanden vorstvrij moeten worden afgesloten.
2. Kies het juiste ontwerp
Van een eenvoudige vrijstaande douche tot een ingebouwde unit met meerdere functies, de keuze van het ontwerp is afhankelijk van jouw behoeften en smaak. Materialen als hout en steen kunnen prachtig integreren met de natuurlijke omgeving en een rustieke sfeer geven. Modernere ontwerpen met metaal en glas passen goed bij een minimalistische tuin. Overweeg ook de integratie van je douche in het grotere landschap van je tuin. Een goed ontworpen buitendouche kan een blikvanger zijn, maar ook naadloos opgaan in de omgeving.
3. Ga voor comfort
Een goede buitendouche is meer dan alleen een plek om af te spoelen. Met toevoeging van comfortabele elementen zoals een bankje of doucheplank, handdoekrekken en misschien zelfs een verwarming voor de koudere dagen, transformeer je een simpele douche naar een buiten-spa-ervaring. Voeg bijvoorbeeld een dakje toe om de douche ook bruikbaar te maken tijdens een zomerse regenbui. Zelfs kleine details zoals een stijlvolle zeephouder kunnen een groot verschil maken in het algehele comfort.
4. Denk aan duurzaamheid
Met slimme oplossingen kun je jouw buitendouche duurzamer maken. Denk bijvoorbeeld aan een regenwateropvangsysteem om de douche te voeden, of aan een zonne-energieverwarming om het water te verwarmen. Dit maakt je buitendouche niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kostenefficiënt. Duurzaamheid betekent niet alleen ecologische verantwoordelijkheid, maar kan op de lange termijn ook leiden tot besparingen in water- en energieverbruik.
5. Vergeet de afwatering niet
Bij het ontwerpen van je buitendouche is het belangrijk om na te denken over de afwatering. Het water moet goed kunnen weglopen om te voorkomen dat de omgeving rondom de douche te modderig wordt. Een eenvoudige grindbedding of een mooie houten vlonder kan deze klus al klaren. Bovendien kan een doordacht afwateringssysteem ervoor zorgen dat overtollig water wordt gebruikt om planten in de buurt te irrigeren, waardoor de duurzaamheid van de tuin nog verder toeneemt. Maar let op: zorg er ook voor dat ieder weet dat bij het infiltreren van het douchewater in de tuin het gebruik van shampoo en andere verzorgingsmiddelen uit den boze is.
Geïnspireerd geraakt voor jouw eigen droomtuin?
Maak vrijblijvend een eerste afspraak en ontdek wat wij voor jouw tuindesign kunnen betekenen. Vul het formulier in, wij bellen je op en nemen je stap voor stap mee door het hele proces. Van het eerste moodboard tot de doorvertaling naar een uniek en uitvoerbaar tuindesign.